Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Γούρια για τυχερό νέο έτος.

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Γούρια για τυχερό νέο έτος.


Αντικείμενα που θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία πωλούνται μαζικά την περίοδο των εορτών.

Η Πρωτοχρονιά, το πέρασμα στο νέο χρόνο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με τα γούρια αλλά και με δεκάδες κινήσεις και τελετουργικά. Σε όλες τις εποχές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τρόπους προκειμένου να εξευμενίσουν την τύχη και να την πάρουν με το μέρος τους.
 

Την τύχη και μια καλή χρονιά γ' αυτόν που θα το κερδίσει συμβολίζει και το ασημένιο ή χρυσό «φλουρί», το χρώμα του οποίου θεωρείται ότι εξαφανίζει τη γρουσουζιά.

Ο χρυσός και το ασήμι παραμένουν εδώ και χρόνια τα κυρίαρχα υλικά στα γούρια.
Μόνο που από τη χρυσή λίρα του παρελθόντος περάσαμε σε μικροαντικείμενα με σχήμα καμπάνας, ροδιού, δεκάρας, καραβιού, χριστουγεννιάτικου δέντρου, μπότας, αστεριού, πετάλου, κλειδιού, κουκουναριού.


Στα υλικά τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν ο μπρούντζος αλλά και οι χάντρες. Τιρκουάζ, κοράλλι και μάτι της τίγρης έχουν το ξεχωριστό προσόν να θεωρούνται προστατευτικά απέναντι στην ατυχία και τη γλωσσοφαγιά.


Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, ο όρος όμως έχει πια λάβει τη σημασία του «μαγικού» αντικειμένου που μπορεί να φέρει τύχη.

Γι' αυτό και τα γούρια τις μέρες αυτές αγοράζονται μαζικά έναντι 8-20 ευρώ και χαρίζονται για την προσέλκυση της καλής τύχης.
Πέρα από τις παραπάνω σχεδόν κλασικές επιλογές, φέτος στις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων έκαναν την εμφάνισή τους τα μάτια. Αφού κόσμησαν χιλιάδες γυναικείους λαιμούς και καρπούς, έρχονται να πουν το «καλώς όρισες» στο νέο έτος.
 

Και βέβαια το ταξίδι για την κατάκτηση της τύχης δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύμβολα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τα κινέζικα φυλαχτά φενγκ σούι της Ανατολής, τους κρυστάλλους, τους ημιπολύτιμους λίθους και τις πέτρες των ζωδίων.

Γνωστά σύμβολα τύχης

Ρόδι: Σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.

Κρεμμύδα (Scilla Maritima): Οι αρχαίοι Έλληνες τη θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας και μεγάλο όπλο απέναντι στο μάτιασμα.

Πέταλο: Σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης από το κακό μάτι. Πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα και μάλιστα με το άνοιγμα προς τα πάνω.

Τετράφυλλο τριφύλλι: Λέγεται ότι το πήρε φεύγοντας η Εύα από τον Παράδεισο. Εκτός από γούρι, θεωρείται και ερωτικό φίλτρο, ειδικά αν τα φυλλαράκια του έχουν σχήμα καρδιάς.

Μάτι: Φοριέται για προστασία από τη βασκανία.

Σκόρδο: Γνωστό φάρμακο και αφροδισιακό από την αρχαιότητα. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα εχρησιμοποιείτο ως φυλαχτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες.

(Από τον «Ελεύθερο Τύπο». Κυριακή, 30.12.07)

Δεν υπάρχουν σχόλια: